JANE KØNIG

Smycken sedan 1989

Jane Kønig gick ut Danmarks Designskole, kläddesignerlinjen, 1986. Redan då lade hon särskild fokus på smycken och andra tillbehör.

Året därefter får hon verkstadsplats tillsammans med flera andra guldsmeder. Hon lär sig nu snabbt och egensinnigt guldsmedshantverkets grundprinciper, samtidigt som hon fortlöpande uppfinner sitt eget språk som mycket tydligt talar om en alldeles speciell person med väldigt speciell stil.

Sedan dess har hon arbetat heltid som guldsmed. Janes stil är finurlig, äventyrlig och rockar på samma gång.

Hon blandar fritt gamla, antika objekt som t.ex. rosor i korall, antika stenar och andra unika ting med moderna material och modern design, och skapar på så sätt oväntade möten.

Betecknande för hennes stil är också krockarna mellan vardagsobjekt och ädla material, märken med starka symboler i både ädla material och diamanter, men också serier av exempelvis horn och ben.

Jane Kønig hämtar inspiration på sina många resor, där hon också hittar lokala material och köper in främmande ting för att senare förena dem med sin danska bakgrund.

Alla smycken är handgjorda och framställs av lokala material som horn, ben och läder i kombination med silver, guld och halvädelstenar och diamanter.

Hon ser också till att produktionen sker på förnuftiga och bärkraftiga villkor, både vad gäller guldsmedens förhållanden och det sätt som handelsrelationen förvaltas på.

Jane har utformat fantasmagoriska kreationer till mode-shower, teaterföreställningar och musikvideor, bl. a. vilda utsmyckningar till operan ”Gudruns 4:e sång”, hon har också stöttat Hjerteforeningen med en hel smyckeserie.

Jane har hållit separatutställningar i Øksnehallen på Nationalmuseet, där hon arbetade med design som höljde in hela kroppen i metall och plexiglas och på så sätt skapade en hybrid mellan smyckekonst och klädkonst. Hon har deltagit i flera samutställningar, bl.a. Hyperhall i Øksnehallen och på Charlottenborgs vårutställning.

Hennes smycken har också använts vid talrika modevisningar och har presenterats i reportage och funnits med i tidskrifter och tidningar världen över.

Jane Kønig har belönats med Wonderful Copenhagens design-pris, Det gyldne Fingerbøl (den gyllene fingerborgen) och guldsmedernas Skt. Loyd-medalj.

Hennes design säljs i Europa, USA, Kanada och Japan.

previous next