SILVER – VACKRA OCH SKINANDE SMYCKEN

SILVER – VACKRA OCH SKINANDE SMYCKEN

Silver är den mest skinande av alla metaller och är perfekt för smyckesdesign. Jane Kønig skapar sina kreationer i rent sterlingsilver eller med olika ytor.

Silver har varit känt i tusentals år och spelat en stor roll i mänsklighetens historia. Det användes ursprungligen för bestick och mynt, men idag används silver även i stor utsträckning för smycken.

Skinande silver
Silver är den vitaste och mest skinande av alla metaller – och är både en tungmetall och en ädelmetall. Liksom guld och koppar angrips silver inte av syre. Rent silver är relativt mjukt; faktiskt bara marginellt hårdare än guld. Det innebär att silvret lätt slits och repas, vilket är anledningen till att det i allmänhet legeras med koppar för att det ska bli mer robust. 

Så ser du om ditt smycke är av silver
Smycken tillverkas traditionellt av sterlingsilver, som består till 92,5 % av rent silver blandat med andra metaller, oftast koppar. Smycken i sterlingsilver märks alltid med 925s. För bestick och andra bruksföremål används dock vanligtvis 830s, som innehåller 83 % rent silver.

Förgyllt, rosaförgyllt eller rhodinerat 
Majoriteten av Jane Kønigs smycken är tillverkade av sterlingsilver, som antingen belagts med 18 karats guld, rosaguld eller rodium. De förgyllda smyckena utstrålar elegans och stil, medan de rosaförgyllda smyckena, med sin djupt rosa färg, är perfekta för en mer romantisk look. Den rhodinerade ytan ger en djupare intensitet om du är ute efter en råare look.

Silver klär dig bäst om…
De flesta kvinnor kan bära silversmycken, men den skinande metallen klär vissa bättre än andra. Silver är perfekt för dig om du har ljus hy med rosa undertoner och mörka ögon. Om du har en mer gyllene hudton och mörkt hår är det bättre om du väljer smycken i förgyllt eller rosaförgyllt silver.

Var kommer silver ifrån?
Silver betraktas som en sällsynt metall och finns i naturen. Majoriteten av världens silver utvinns i Peru och Mexiko, men silver finns också i USA, Kanada, Norge, Ryssland och Australien. Medan guldsmycken kan anses vara en bra investering är silversmycken ett billigare alternativ för tidlösa och klassiska smycken. Idag är priset för ett gram silver ca 5,5 kronor, medan priset för motsvarande mängd guld är 400 kronor.

Visste du att…?
Förr i tiden förknippades silversmycken ofta med speciella krafter. Man trodde att silvret hade helande krafter, förde med sig lycka och välgång och skyddade mot onda andar.

 

Hitta smycken här ...

6 months ago
Did you like this post?
0
0