DET GLITTRANDE GULDET

DET GLITTRANDE GULDET

Jane Kønig skapar sina vackra guldsmycken i 18 karats guld, men varifrån kommer egentligen vår fascination för den gyllene metallen?

Guld har alltid fascinerat oss och i tusentals år varit ett av våra mest värdefulla material. Det är glänsande vackert, lätt att forma, leder elektricitet och är den enda metall som inte blir fulare med tiden.

De många unika egenskaperna har säkrat guldet en central roll i vår historia. Som utsmyckning hos de gamla egyptierna tusentals år före Kristus, som valuta i form av guldmynt och idag som en viktig råvara i elektronik, som ex. din smarttelefons SIM-kort. Men framför allt använder vi guld till smycken.

Vad är guld?
Guld är en ädelmetall som inte reagerar på syre eller andra ämnen i atmosfären, och håller sig därmed blankt. I sin renaste form är guld det smidigaste materialet som finns – det är faktiskt så mjukt att du kan forma det med händerna. För att göra det mer robust legerar man därför guldet med andra metaller, som silver, koppar och palladium.

Rött eller vitt guld
Guld finns bara i en färg: gul. Men man kan använda legeringen för att skapa rött guldoch vitt guld. Ju mer koppar man använder, desto rödare blir guldets färg. Om guldet istället ska vara vitt legerar man det med silver och palladium.

Så ser du om ditt smycke är av guld
De flesta guldsmycken består av 14 eller 18 karats guld, beroende på hur hög guldhalten är. Om du vill kontrollera om dina smycken är äkta eller inte letar du upp ett litet metallmärke, som sitter nära låset. På märket är guldets karat angiven. Märket kan vara 14 K eller 18 K – eller stå med decimaler, som ex. 750, vilket indikerar 75 % eller 18 karat.

Vem passar guld?
De flesta kvinnor kan bära guldsmycken, menden gyllene metallen klär vissa bättre än andra. Guldär perfekt för dig om din hårfärg har varma bruna eller röda toner och om du har en gyllene hud som lätt blir solbränd. Om du är ljusare i huden och harpåfallande blåaeller gröna ögon ska du istället välja vitt guld.

Dyrt och eftertraktat
Den vackra ädelmetallen utvinns i mineralrika områden som berg, klippor, floder och vattendrag. Förr i tiden kom två tredjedelar av världens guld från Sydafrika, men idag är Kina det land som utvinner mest guld.

Dock blir det allt svårare att utvinna guldet, vilket gör det dyrt och eftertraktat i hela världen. Det innebär också att det bibehåller sitt värde på ett annat sätt än valuta, som ju kan fluktuera upp och ner. Idag är priset för ett gram guld ca 400 kronor.


Visste du att…?
Guld mister inte sina egenskaper, och därmed kan du smälta gammalt guld till nya unika smycken.

 

Hitta smycken här ...
 1. Small Hoops
  Small Hoops
  4 850,00 kr
 2. Medium Braided Ring
  Medium Braided Ring
  Från 7 790,00 kr
 3. Medium Lovetag
  Medium Lovetag
  Från 3 970,00 kr
 4. Palmedia Chain
  Palmedia Chain
  Från 4 120,00 kr
 5. Saturn Bracelet
  Saturn Bracelet
  Från 2 350,00 kr

3 months ago
Did you like this post?
0
0