JUL HOS JANE

JUL HOS JANE
Laddar... 23 view(s)

JUL HOS JANE

Nu är det inte långt kvar till julafton, och de flesta har så smått börjat planera inför denna mycket speciella dag. Det finns många sätt att fira julen på, och därför firas också denna dag på olika sätt runt om i världen. Men hur firar smyckesdesignern Jane Kønig jul? Det kan du läsa om nedan, där Jane berättar om sin planering och sina julklappar och jultraditioner. 

Jane Kønig älskar julen, och det mesta av december tillbringas på arbetet tillsammans med alla hennes kollegor. När julafton börjar närma sig läggs arbetet dock på hyllan, och det är dags att umgås med vänner och familj. Nedan bjuder Jane på en inblick i sitt eget speciella julfirande.

Hur förbereder du inför din julafton?
När julen börjar närma sig har jag väldigt mycket att göra på jobbet, och därför försöker jag hålla planeringen så enkel som möjligt. Det ska inte vara stressigt – det ska vara trevligt och avslappnande att fira jul. Därför förbereder jag mig genom att göra en liten lista över det jag ska komma ihåg att packa och köpa med mig till sommarstugan, där jag firar jul. Planen är att åka upp till sommarstugan helgen innan julafton, så att jag så smått kan börja pynta.

Hur pyntar du? 
När jag har tid till det älskar jag att sitta och pyssla med julpynt, det är i princip zen för mig. Det är massor av liv i mitt julpynt, som är en blandning av mina egna påhitt och mina vänners kreationer – och jag älskar julpynt med pastellfärger och glitter. Mitt julpynt består i allmänhet av gammalt papper och restmaterial. Inte bara för att jag gillar att återvinna – det är också mycket vackert! När jag pyntar gillar jag att kombinera med pynt från min väninna Violise Lunn, som gör de vackraste vikta papperssolfjädrarna.

Hur ser din julgran ut? 
Min julgran är klädd med allt möjligt pynt, som gamla glaskulor, girlanger och flera rader av pärlor. En del av de pynt jag använder har varit med mig sedan barndomen. Jag blir alltid så glad när jag hänger upp det, eftersom det gömmer på så många härliga minnen. 

Hur ser julbordet ut? 
Mitt julbord är mycket otraditionellt. I år har jag till bordet valt en rosa duk som jag själv har sytt, och som består av 6-7 gamla dukar. Det ska dukas upp snyggt med glas och porslin som jag genom åren har köpt på diverse loppmarknader, och jag tänker gå ut i naturen och hitta några gröna grenar att pynta bordet med. Och jag har de allra galnaste julljusstakarna i trä, som min vän Sunny Asemota har skapat och som också kommer att finnas på bordet i år. 

Dina julklappsönskemål?
För mig behöver de inte vara dyra – verkligen inte. Julklappar ska ges med omtanke, och vissa människor är naturbegåvningar när det gäller det där med omtanke. Jag lägger stor vikt vid att julen ska vara en trevlig dag i trevligt sällskap. Det är för mig en julklapp i sig, och därför har jag faktiskt inte haft några särskilda önskemål i år.

Vad blir det för julmat? 
Jag älskar att laga mat, och börjar alltid med att förbereda maten tidigt på morgonen den 24 december. Maten är traditionell julmat med såväl anka som röd- och grönkål, och så naturligtvis Ris à la Malta och körsbärssås. Det viktigaste på menyn är varma kastanjer – jag älskar den doft som breder ut sig över hela huset när de är i ugnen. 

Några speciella jultraditioner? 
Nej, det har jag inte. Min jul är, och har alltid varit, mycket informell och otraditionell. Jag bjuder in alla som vill komma, och därför är det inte alltid samma människor som julen firas med. Det är alltid fantastiskt trevligt, lite oförutsägbart – och fullt av traditioner, men ändå inte, eftersom vi är så många olika människor som har samlats på denna mycket speciella högtid.